Kindvriendelijke tandarts voor kinderen in Tilburg

Lassus Tandartsen is een tandartsenpraktijk die zich richt op het hele gezin. Kinderen zijn daarom ook zeer welkom in onze praktijk en nooit te jong om voor het eerst te komen. Naar de tandarts gaan zou net zo gewoon moeten zijn als naar de bakker of de slager. In een mensengebit ontstaan de meeste gaatjes tussen je 4e en je 21e jaar. Daarom besteden wij extra tijd en aandacht aan deze leeftijdsgroep.

Tandarts voor kinderen

Wij geven op een leuke en kindvriendelijke manier poetsles. Ook krijgen de blijvende kiezen als bescherming tegen gaatjes een zogenaamde sealing. Ook hiervoor geldt: voorkomen is beter dan genezen!

In onze praktijk is het heel normaal wanneer iemand op zijn 21e een gaaf gebit heeft!

Eerste keer naar de tandarts met uw kind

Wij zijn van mening dat kinderen nooit te jong zijn om voor het eerst bij de tandarts te komen. Wij raden u aan om uw kind vanaf 2 jaar mee te nemen naar de tandarts. Het eerste bezoek is vooral een kennismaking, waarbij uw kind kan wennen aan de omgeving en de tandarts. Als uw kind ziet dat u niet bang bent voor de tandarts, dan zal uw kind zich sneller op zijn gemak voelen. Indien uw kind zich dusdanig op zijn gemak voelt bij ons, dan stellen wij uw kind voor om in de behandelstoel te gaan zitten. Mogelijk kan de tandarts dan ook voor het eerst in de mond kijken om tanden en kiezen te tellen.

Kindertandheelkunde

Controles

Zodra uw kind gewend geraakt is aan de tandarts kunnen er controles worden uitgevoerd. Bij de controle onderzoeken wij de algehele gezondheid van het gebit van uw kind en tellen wij de tanden en kiezen. Daarnaast geven wij ook tips voor het poetsen en voedingsadvies. De controles bij uw kind vinden tijdens uw eigen periodieke controle plaats.

Gaatjes

Indien de tandarts bij de controle ziet dat er gaatjes ontstaan in het gebit van uw zoon of dochter, dan gaat hij hier zorgvuldig en doordacht mee om. De tandarts neemt de tijd om dit samen te bespreken en op een speelse manier uit te leggen aan uw kind. We zullen open, eerlijk en op een begrijpelijke manier met uw kind communiceren.

Tanden wisselen

De eerste nieuwe blijvende kiezen komen door als uw kind ongeveer 5 of 6 jaar oud is. Deze kiezen komen door achter de laatste kiezen van het melkgebit. Het doorkomen van de eerste blijvende kiezen gaat vaak ongemerkt, omdat deze kiezen achter in de mond doorkomen en er hierdoor geen melkkies uitvalt. Het wisselen van de rest van de tanden en kiezen gaat niet ongemerkt voorbij. Er valt eerst een melktand of kies uit voordat de opvolger doorkomt. Op ongeveer 13-jarige leeftijd zijn de tanden uitgewisseld. Hierna komen enkel op ongeveer 14-jarige leeftijd nog 2 grote kiezen door en kunnen tussen de leeftijd 18 tot 24 jaar nog 4 verstandskiezen doorkomen.

Preventie

Om het kindergebit gezond te houden is preventie erg belangrijk. Tandenpoetsen en gezonde voedingsgewoontes spelen hierbij een belangrijke rol. Bij de tandarts kunt u terecht voor de volgende preventieve behandelingen:

Sealen

De meeste gaatjes ontstaan op het moment dat de kiezen volledig doorgebroken zijn. Dit komt omdat pas doorgebroken kiezen vaak diepe groeven hebben. In deze groeven kunnen gemakkelijk voedselresten en bacteriën blijven zitten. Zelfs goed tandenpoetsen is soms niet voldoende, omdat de groeven zo smal en diep zijn dat u er met de tandenborstel niet bijkomt.

Om gaatjes te voorkomen kan de tandarts de kies sealen. Bij deze behandeling worden de groeven afgedekt met een dun laagje kunsthars of fluoridehoudend cement.

Fluoride

Fluoride maakt de tanden en kiezen sterker. Wegens gezondheidsreden mag fluoride alleen in lage concentraties gebruikt worden. Het Ivoren Kruis geeft het volgende advies over het gebruik van fluoride bij kinderen:

0 en 1 jaar oud

Als de eerste tandje doorbreekt: 1 keer per dag met fluoride-peutertandpasta poetsen.

2-4 jaar oud

Poets 2 keer per dag met fluoride-peutertandpasta.

5 jaar en ouder

Poets 2 keer dag met fluoridetandpasta voor volwassen.

In het geval uw kind veel gaatjes heeft of als er tanderosie ontstaat, kan de tandarts een aanvullend fluoridegebruik of een fluoridebehandeling bij de tandarts adviseren.

Beugels

Onze tandarts voor orthodontie corrigeert door middel van het aanbrengen van een beugel tanden die te ver naar voren of scheef staan. Om gezondheidsreden kan het echter ook belangrijk zijn om een beugel te nemen. Een gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot schade aan het tandvlees, asymmetrie in het gezicht en vergroeide kaken. Lees meer over beugels op deze pagina.

Review

Doordat de tandarts mijn kind op een vriendelijke en speelse manier benaderde, voelde zij zich gelijk op haar gemak. Mijn dochter gaat altijd met plezier naar de tandarts.

Tevreden cliënt