Non-carieuze cervicale laesies

Non-carieuze cervicale laesies beschrijven een aandoening waarbij de tandstructuur verloren gaat onder het tandvlees als gevolg van andere krachten dan tandbederf. Symptomen van niet-carieuze cervicale laesies zijn vaak visueel, met inkepingen die verschijnen op de tanden waar de kroon en de wortel van de tand samenkomen. Ze kunnen soms ook gepaard gaan met tandvleesontwenning in het gebied. Afhankelijk van de diepte van de laesies kan ook gevoeligheid en / of pijn aanwezig zijn.

Huidig onderzoek wijst op twee primaire oorzaken van deze laesies – waarbij als eerste het tandmateriaal wordt verkleind als gevolg van overdreven agressieve of onjuiste tandenpoetstechnieken. De andere mogelijke oorzaak is abfractie – waardoor de inkepingen ontstaan door spanning op de tanden te leggen door te malen, klemmen of knarsen. Uw tandarts zal de waarschijnlijke oorzaak kunnen vaststellen na een uitgebreid onderzoek.

Aangezien de tandstructuur veel zachter is onder de tandvleesrand, dringen deze laesies, zodra deze zich beginnen te vormen, snel de buitenste laag van de tandstructuur binnen en stellen de zachtere dentinelaag eronder bloot. Zodra het dentine is blootgesteld, zal het tempo van de slijtage dramatisch toenemen.
Niet-carieuze cervicale laesies kunnen zich verdiepen en de tanden verder blootstellen aan beschadiging, waardoor ze zwakker, gevoeliger en mogelijk vatbaar worden voor verval en breuk.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsopties voor cliënten die tekenen van niet-carieuze cervicale laesies vertonen. De behandeling varieert op basis van de onderliggende oorzaak en de mate van tandbeschadiging, waardoor het van cruciaal belang is om nauw samen te werken met uw tandarts om het probleem proactief aan te pakken voordat er meer schade optreedt.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

Gerelateerde artikelen

Temporomandibulaire gewrichtsstoornis

Temporomandibulaire gewrichtsstoornis, kortweg TMD, is een aandoening waarbij gewrichten, spieren, zenuwen en tanden betrokken zijn…

Lees verder

Open beet

Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt…

Lees verder

Bruxisme (knarsen en klemmen)

Bruxisme is een aandoening waarbij een cliënt zijn tanden maalt, knarst en / of klemt….

Lees verder