Geïmpacteerde verstandskies

Typisch in de late tienerjaren tot begin twintig, begint de laatste verzameling kiezen, ofwel de verstandskiezen, door te komen. Hoewel het mogelijk is dat ze netjes uitkomen in lijn met de bestaande tanden, kunnen er ook complicaties zijn.

Wanneer er niet genoeg ruimte in de achterkant van de mond is om de verstandskiezen te laten verschijnen, kunnen ze te komen vastzitten.

Er zijn twee manieren waarop dit wordt gecategoriseerd: de eerste identificeert hoe ver de kies is doorgedrongen door het bot en het tandvlees. De verstandskies kan volledig of gedeeltelijk doorkomen of botsten in het tandvlees met een andere kies.

De tweede methode van categoriseren betreft de hoek waaronder de verstandskies tevoorschijn komt. Het bereik varieert van verticaal uitgelijnd zijn met de andere tanden tot volledig horizontaal in oriëntatie. Ze kunnen ook naar de naburige kiezen worden gekanteld of van ze af.
Geimpacteerde verstandskiezen kunnen o.a. pijn, infecties, verandering van de beet en schade aan de omliggende tanden aanrichten. Om te voorkomen dat deze aandoeningen optreden, moeten geïmpacteerde verstandskiezen worden geëxtraheerd om een optimale mondgezondheid te garanderen.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

Gerelateerde artikelen

Terugkerend tandbederf rondom een restauratie

Zelfs nadat een tand is hersteld, kan soms het verval opnieuw verschijnen en de structuur…

Lees verder

Kroonverlenging (esthetisch)

Om het uiterlijk te verbeteren, hebben tanden soms meer tandmateriaal nodig dan beschikbaar is onder…

Lees verder

Recessiebedekking

Weefseltransplantatie kan worden gedaan om terugwijkend tandvlees aan te pakken, het weefsel op een meer…

Lees verder