Bruxisme (knarsen en klemmen)

Bruxisme is een aandoening waarbij een cliënt zijn tanden maalt, knarst en / of klemt. Het is meestal een onbewust gedrag en kan zowel tijdens het ontwaken als tijdens het slapen voorkomen. Veelvoorkomende symptomen van bruxisme zijn versleten tandstructuur en afvlakking van de tanden, verhoogde gevoeligheid van de tanden, kaakpijn, zachtheid van de gezichtsspieren en doffe hoofdpijn. Het malen kan luid genoeg zijn zodat het door anderen kan worden gehoord, vooral als het gebeurt wanneer u slaapt. Bruxisme wordt vaak geassocieerd met luchtwegstoornissen, zoals slaapapneu en maagreflux.

De constante kracht van tegenover elkaar liggende tanden die tegen elkaar schuren en slijpen, zorgt ervoor dat de buitenlaag van het glazuur wegslijt, waardoor de zachtere binnenste dentinelaag wordt blootgesteld waardoor de tanden zwakker, gevoeliger en zelfs vatbaar worden voor verval. Bovendien, zodra het zachtere dentine wordt blootgesteld, zal het tempo van de slijtage dramatisch toenemen. Bruxisme kan mogelijk ook leiden tot scheuren of breuken in uw tanden en kiezen.

Overmatige tandslijtage veroorzaakt veel complicaties voor de mondgezondheid, waaronder onaantrekkelijke en onregelmatige tandniveaus, ongecoördineerde kauwbewegingen, gekartelde en scherpe tandranden, tandpijn en uiteindelijk verlies van de tanden geheel.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsopties voor cliënten die tekenen van bruxisme vertonen. De behandeling zal variëren op basis van de onderliggende oorzaak, de ernst van het gedrag en de mate van beschadiging van de tanden, waardoor het van cruciaal belang is om nauw samen te werken met uw tandarts om het probleem proactief te behandelen voordat er meer schade optreedt.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.