Temporomandibulaire gewrichtsstoornis

Тemporomandibulaire gewrichtsstoornis, kortweg TMD, is een aandoening waarbij gewrichten, spieren, zenuwen en tanden betrokken zijn bij de beweging van de kaak. Het kan te maken hebben met een of alle componenten. Wanneer het niet harmonieus of synchroon werkt, of het kauwsysteem niet verkeerd is uitgelijnd, kan dit leiden tot tekenen van een variëteit of ongemakkelijke en potentieel pijnlijke symptomen voor patiënten.
Het temporomandibulair gewricht is het complexe scharnier dat samen uw onderkaak en schedel verbindt. Het werkt op dezelfde manier als een kogel en koker, maar heeft ook het unieke vermogen om naar voren te glippen via een reeks spieren, gewrichtsbanden en vezelweefsels die allemaal samenwerken.

Vele factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van TMD, waaronder een verkeerde uitlijning van de kaak en de manier waarop tanden elkaar raken, tanden balanceren of knarsen, artritis en problemen met de houding. Er is ook aangetoond dat angst en stress gerelateerd zijn aan TMD-problemen.
Deze factoren kunnen leiden tot ontsteking van het gewricht en / of omringende weefsels, waardoor vaak de verbonden pijnreceptoren door het hoofd, de nek en het gezicht worden getriggerd. Veel voorkomende symptomen zijn kaakpijn of pijn in het gezicht en de nek, kaken of knikken, beperkte kaakbeweging of vergrendeling, gevoelige tanden, losse tanden, onregelmatige of overmatige gebitsslijtage, oorpijn en hoofdpijn. Het brede scala aan mogelijk resulterende symptomen is wat historisch correct is gesteld bij het diagnosticeren van TMD-uitdagingen. Als uw arts vermoedt dat TMD een probleem kan zijn, zullen zij een grondig lichamelijk onderzoek van het gebied en het algehele kauwsysteem uitvoeren, waarbij uw kaakbeweging wordt geëvalueerd en een aanverwante gevoeligheid of ongemak wordt opgemerkt. Vaak nemen ze ook diagnostische beelden ter ondersteuning van het fact-finding proces.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om te helpen bij een juiste diagnose en verlichting van een deel of alle TMD-ongemakken, afhankelijk van de aard en ernst van de problemen die dit veroorzaken. Het is belangrijk om nauw samen te werken met uw arts om een behandelplan op te stellen dat het beste aansluit bij uw unieke behoeften.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

Gerelateerde artikelen

Malocclusie (klasse I)

Occlusie is een term die tandartsen gebruiken om te beschrijven hoe tanden bij elkaar komen….

Lees verder

Gebitsslijtage

Gebitslijtage is een tandheelkundige aandoening waarbij het oppervlak en de structuur van tanden en kiezen…

Lees verder

Occlusale spalk voor gebitsslijtage

Voor cliënten die last hebben van gebitsslijtage door ’s nachts knarsen of klemmen van de…

Lees verder