Wortelkanaalbehandeling

Endodontologie is de tandheelkundige benaming voor een wortelkanaalbehandeling. Iedere tand of kies heeft één of meerdere (wortel)kanalen. Tandartsen noemen dit de pulpa. De pulpa is levend weefsel en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Aan de pulpa kunnen ziekten ontstaan, bijvoorbeeld ontstekingen. Tandpulpa kan bijvoorbeeld door een gaatje, lekkende vulling of door een val ontstoken raken. Dit kan problemen veroorzaken voor de tand of kies, maar ook voor het kaakbot. Het stellen van de diagnose, het voorkomen én behandelen van deze ziekten noemen we endodontologie, een apart onderdeel binnen de tandheelkunde.

Indien tandpulpa ontstoken is, zal deze niet meer genezen. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot, hierdoor kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar dit gebied. Indien uw tandpulpa onstoken is zult u een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan.

Wortelkanaalbehandeling bij Lassus Tandartsen

Een wortelkanaalbehandeling is technisch gezien een zeer moeilijke behandeling. Onze tandartsen hebben veel ervaring met het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen. Voor de meer specialistische/moeizame behandelingen wordt u binnen Lassus Tandartsen doorverwezen naar onze tandarts-endodontologen.

Symptomen

De symptomen dat uw tandpulpa ontstoken is, zijn soms heel duidelijk:

  • Lang aanhoudende pijn bij het drinken van warme of koude dranken
  • Spontane pijn en pijn waardoor u nachts wakker wordt
  • Pijn bij het dichtbijten


Echter, niet elke ontsteking doet pijn. Soms wordt een ontsteking pas ontdekt als er een röntgenfoto van uw gebit wordt gemaakt of na klinische testen.

De behandeling

De wortelkanaalbehandeling ziet er als volgt uit; de tandarts maakt eerst een röntgenfoto van de wortelkanalen om te zien waar de ontsteking zich bevind. De volgende stap is dat de tandarts de omgeving rondom het ontstoken gebied verdoofd en uw tand of kies aan de bovenkant openmaakt. Vervolgens verwijdert de tandarts het ontstoken en dode weefsel. Tevens wordt uw tand of kies gereinigd met kleine viltjes en desinfecterende vloeistof.

De ruimte die is ontstaan door de kleine viltjes worden opgevuld met rubberen viltjes en afgewerkt met een normale vulling. Als uw kies of tand erg verzwakt is, kan ervoor gekozen worden om een kroon te plaatsen in plaats van een reguliere vulling. De behandeling is vrijwel pijnloos doordat u verdoofd wordt. Mogelijk ervaart u na de behandeling napijn, wij raden u dan om een paracetamol of ibuprofen in te nemen.

Herbehandeling

In enkele uitzonderlijke gevallen komt het voor dat na een wortelkanaalbehandeling de ontsteking niet heel geneest of dat u de klachten opnieuw ervaart. In de meeste gevallen kan u door een nieuwe wortelkanaalbehandeling (herendo) uw tand of kies behouden. Door de nieuwe behandeling worden alle wortelkanalen opnieuw gereinigd en gevuld. Tijdens de behandeling maakt de tandarts een röntgenfoto om het verloop van de behandeling te controleren.

Veel gestelde vragen

Is een wortelkanaalbehandeling pijnloos?

Door de verdoving is de behandeling vrijwel pijnloos. Na de behandeling kunt u wel napijn ervaren, wij raden u aan om dan een paracetamol of ibuprofen in te nemen. Mocht de napijn na 2 weken nog aanwezig zijn, neem dan contact op met uw tandarts.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De tijdsduur van een wortelkanaalbehandeling hangt af van het aantal wortelkanalen. Niet elke tand heeft dezelfde hoeveelheid kanalen. Een gewone tand heeft vaak 1 kanaal, kiezen hebben er meestal meerdere. De behandeling varieert daarom van een half uur tot twee uur.

Hoe ziet de tand eruit na de wortelkanaalbehandeling?

Vroeger zag de tand na een wortelkanaalbehandeling er nog wel eens een stuk donkerder uit. Door de huidige technieken komt dit tegenwoordig nauwelijks meer voor. Mocht er wel een kleine verkleuring ontstaan, dan kan dit worden verholpen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om een verkleuring te behandelen.

Als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren, wat gebeurt er dan?

Als de tandpulpa ontstoken is, zal deze niet meer genezen. Het enige alternatief van een wortelkanaalbehandeling is het trekken van de tand of kies. Dit is in sommige gevallen ook de beste oplossing. Aangezien het beter is om uw eigen tanden te houden, raden wij u altijd aan om een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.

Kosten endodontologie

Wilt u weten hoeveel een wortelkanaalbehandeling kost? Hier vindt u een overzicht van de prijzen van een wortelkanaalbehandeling

CodeBehandelingTarief
E02Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult€ 49,28
E03Consult na tandheelkundig ongeval€ 38,72
E60Geheel of gedeeltelijk weghalen van pulpaweefsel€ 56,32
E04Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkel-titanium instrumenten€ 58,12

Review

“Complimenten aan deze praktijk! Een hele fijne praktijk met fijne mensen die weten wat ze doen. Nooit lang wachten en er wordt de tijd voor je genomen. Ze kennen me bij naam wat ik erg fijn vind.”