Een mogelijke behandeling tegen snurken of slaapapneu (OSAS) is het dragen van een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Een MRA is een op maat gemaakte beugel die uw onderkaak een beetje naar voren drukt en wordt ook wel snurkbeugel genoemd. Door deze ’s nachts te dragen, ontstaat er meer ruimte achter de tong waardoor u een ademhaling krijgt zonder trillen. Op indicatie van een KNO-arts, longarts of neuroloog kan een vergoeding voor een MRA worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar. Dit is alleen mogelijk bij individuele MRA’s die door een tandtechnisch laboratorium op gebitsmodellen zijn vervaardigd.

 •  Eenvoudige oplossing bij snurken en slaapapneu
 •  Gezonde nachtrust voor u en uw partner
 •  Veelal vergoedt door de zorgverzekeraar
 •  NVTS Erkende MRA-specialist

Wat is slaapapneu?

Apneu komt van het Griekse woord ‘apnea’ en betekent ‘zonder adem’. Dit is wat er letterlijk gebeurt bij personen die last hebben van slaapapneu. Tijdens het slapen stokt de adem, waardoor personen soms van enkele seconden tot volle minuten niet doorademen. Deze adempauzes kunnen meerdere keren per uur optreden.

Wat zijn de risico’s van snurken en slaapapneu

Snurken wordt vooral als iets vervelends ervaren. Slaapapneu is echter wel van grote invloed op uw gezondheid. Zo kan apneu o.a. leiden tot chronische slaapstoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, geheugenproblemen en een te hoge bloeddruk. Daarnaast komt overgewicht en diabetes vaak voor in combinatie met slaapapneu.

Doe de slaapapneu test

Hoog risico op het hebben van OSAS: 3 of meer punten.
Laag risico op het hebben van OSAS: minder dan 3 punten.

 1. 1. Snurkt u luid?
 2. 2. Voelt u zich vaak moe, vermoeid of slaperig gedurende de dag?
 3. 3. Heeft iemand bij u ‘s nachts ademstops opgemerkt?
 4. 4. Bent u ooit (of wordt u) behandeld voor hoge bloeddruk?
 5. 5. Is uw BMI (Body Mass Index) hoger dan 35?
 6. 6. Bent u boven de 50 jaar?
 7. 7. Is uw nekomtrek (boordmaat) boven de 40?
 8. 8. Bent u een man?


Plan een consult in met onze MRA-tandarts indien u op bovenstaande vragen 3 punten of meer scoort. Onze MRA-tandarts zorgt voor een verwijzing naar de KNO-arts voor een slaaponderzoek.

Het behandelingstraject

Intake. Tijdens de intake vindt er een mondonderzoek plaats, waarbij ook röntgen- en lichtfoto’s worden gemaakt. U bespreekt samen met de MRA-specialist de reden van de verwijzing en de uitslag van het slaaponderzoek. Indien de conditie van uw gebit het toelaat, worden er tijdens deze afspraak afdrukken van uw boven- en onderkaak gemaakt en wordt uw beet geregistreerd. Hiermee wordt uiteindelijk de snurkbeugel vervaardigt in het tandtechnisch laboratorium.

Plaatsen. De tandtechnicus heeft 3-4 weken de tijd nodig om de MRA-beugel te vervaardigen. We plannen daarna een korte afspraak in van ongeveer 20 minuten om de beugel te passen. Naast het passen, ontvangt u van de MRA-specialist ook advies bij eventuele klachten en instructies voor het onderhoud.

Controle. Eén week na het plaatsen van de MRA-beugel komt u op controle om het effect van de beugel te evalueren en eventueel aanpassingen te doen. Daarna komt u eenmaal per jaar voor controle van de MRA-beugel.

Soorten snurkbeugels

 • MRA OSAS
 • Verstelbare snurkbeugel
 • Niet-verstelbare snurkbeugel


Afhankelijk van uw algehele gezondheid en gebitssituatie wordt bekeken welk soort snurkbeugel voor u van toepassing is.

Kosten en vergoeding

De kosten voor alle tandheelkundige behandelingen zijn landelijk opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit in opdracht van de overheid.

Indien u in aanmerking komt voor een volledige vergoeding van een MRA-beugel is het belangrijk dat uw specialist erkend is door het NVTS of EADMS. Voorafgaand aan het ontvangst van de beugel, dient uw MRA tandarts een aanvraag in bij uw zorgverzekeraar. Hiervoor heeft u ook een verwijzing nodig van een KNO-arts, longarts of neuroloog en de uitslag van het slaaponderzoek. Hieronder vindt u een indicatie van de gebruikte verrichtingen en kosten van een MRA-beugel. Tijdens uw intake ontvangt u van uw MRA-specialist een persoonlijke begroting.

CodeBehandelingTarief
C003Consult, niet zijnde periodieke controle€ 26,75
X21Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto € 84,48
G71*Apparaat voor snurk- en slaapstoornissen (MRA)€ 352,01
G72Controlebezoek MRA€ 35,20
G73*Reparatie MRA met afdruk€ 56,32

*Bij deze verrichtingen kunnen extra techniek/materiaalkosten in rekening worden gebracht. De techniekkosten varieren van € 200 – 570, afhankelijk van het soort MRA-beugel dat u nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn snurkbeugel het beste schoonhouden?

Dit is afhankelijk van het soort MRA-beugel. Alle soorten beugels kunt u schoonmaken met groene zeep of vloeibare antibacteriële handzeep. Het is zeer belangrijk dat u geen tandpasta gebruikt. Hier zit een schuurmiddel in wat niet goed is voor uw beugel.

Ik heb een kunstgebit. Kom ik in aanmerking voor een snurkbeugel?

Nee, helaas biedt alleen een kunstgebit te weinig verankering. Een MRA kan alleen gedragen worden op een eigen gebit of implantaatgedragen gebit. Met een KNO arts kunt u dan bespreken wat voor u de beste oplossing is.

Zit er garantie op de snurkbeugel? Alleen op de MRA-beugel zit 5 jaar garantie.

Een snurkbeugel heeft 2 jaar garantie. Uitzonderingen hierop zijn breuk door knarsen, laten vallen of kapot buigen. Ook wanneer de beugel niet meer past door een verandering in uw gebitssituatie of door aanpassingen aan de beugel door derden, vervalt de garantie op de MRA.

Zijn er bijwerkingen bij het behandelen van een MRA-beugel?

Bij het dragen van de MRA-beugel kan men kokhalsneigingen krijgen. Dit is zeer persoonsgebonden en vaak van tijdelijke aard. Ook kan het zijn dat u last heeft van overmatige speekselvorming, gevoelige spieren, tanden en/of kaakgewrichten en tijdelijke veranderingen aan het gebit. Dit verdwijnt meestal een uur na het uitnemen van de beugel.

Afspraak maken met MRA tandarts

Wilt u een afspraak maken met de MRA Tandarts van Lassus Tandartsen? Neem dan contact met ons op via 020 47 13 137 of via het onderstaande contactformulier.