Kunstgebit & tandprothese

Kunstgebit & tandprothese Amsterdam – Een stralend gebit

Het gebit vormt een belangrijk onderdeel van uw uitstraling. Een kunstgebit kan daarom gezien worden als een grote verandering in het aanzicht van een persoon. Lassus Tandartsen is al geruime tijd gespecialiseerd in het ontwikkelen van gebits- en tandprotheses. Ons gediplomeerde personeel voorziet u van een hoogwaardig kunstgebit, waarbij de natuurlijke uitstraling centraal staat.

Behandelplan kunstgebit Amsterdam

Om er zeker van te zijn dat uw kunstgebit perfect in uw mond past, hebben wij een uitgebreid en secuur behandelplan opgesteld.

Eerste afspraak: afdruk maken voor kunstgebit

Bij de eerste afspraak zal er met alginaat (een soort vloeibaar rubber) een afdruk van uw gebit gemaakt worden. Op basis van deze afdruk stellen we in het tandtechnisch laboratorium een gipslepel samen, die we voor de precisie-afdruk nodig hebben.

Tweede afspraak: ontwerp gebitsprothese

Bij de tweede afspraak wordt er met behulp van de gipslepel een individuele afdruk gemaakt. Zo kunnen wij uitsluiten dat de randen en begrenzingen van het kunstgebit later problemen zullen opleveren. De gipslepel wordt voorzien van een laagje harde was, die de spierhechting aangeeft. Met een licht vloeibaar afdrukmateriaal van siliconen maken we vervolgens de definitieve afdruk. Daarbij worden de meest gebruikte mondbewegingen geïmiteerd, zodat we precies weten welk ontwerp uw gebitsprothese moet krijgen.

Derde afspraak: beetbepaling

De derde afspraak draait om de beetbepaling. Met behulp van de nieuwe gipsmodellen maken wij beetplaten, die worden voorzien van waswallen. Daarmee registeren wij de verhoudingen tussen uw onder- en bovenkaak en kunnen wij tevens bepalen waar uw en tanden en kiezen uiteindelijk komen te staan. Ook kunnen we bij deze afspraak met u bespreken welke vorm en kleur de tanden in het kunstgebit krijgen.

Vierde en vijfde afspraak: pasprothese en definitieve gebitsprothese

Het kunstgebit is bij de vierde afspraak bijna klaar. Met een pasprothese kijken we tijdens deze afspraak of het kunstgebit goed past en helemaal naar wens is. Als u tevreden bent met het resultaat maakt de tandtechnicus uw nieuwe kunstgebit met behulp van kunststof af. Bij de vijfde afspraak krijgt u uw definitieve prothese mee naar huis

Kunstgebit vergoed door de zorgverzekeraar?

Neem contact op

Er zijn zorgverzekeraars die de kosten van uw kunstgebit geheel vergoeden. Per vijf jaar heeft u recht op 75 procent vergoeding vanuit de basisverzekering. Het trekken van tanden en kiezen wordt echter niet altijd vergoed. Voor meer informatie kunt u het best contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Tarieven kunstgebit

Wilt u weten hoeveel een kunstgebit kost? Hier vindt u een overzicht van de prijzen van onze behandelingen bij het ontwerpen, plaatsen en onderhouden van een kunstgebit. Let op. Dit is slechts een indicatie. Tijdens het eerste consult wordt er naar aanleiding van het mondonderzoek en uw wensen een persoonlijk behandelplan opgesteld met bijbehorende begroting.

CodeBehandelingTarief
P020Volledig kunstgebit bovenkaak*€ 211,20
P021Volledig kunstgebit onderkaak*€ 281,60
P022Volledig kunstgebit boven- en onderkaak*€ 457,61
P040Toeslag voor individuele afdruk bij volledig kunstgebit€ 76,03

* Exclusief kosten voor techniekwerk

Veelgestelde vragen over een kunstgebit

Lijkt mijn toekomstige kunstgebit op mijn oude gebit?

Omdat onze tandartsen voor het trekken van uw oude tanden een kaakafdruk maken, zal uw kunstgebit inderdaad op uw oude gebit lijken. Mocht u echter niet tevreden zijn met de stand, kleur of vorm van uw oorspronkelijke gebit, dan is het mogelijk om dit aan onze tandartsen door te geven. Zij zullen hier zoveel mogelijk rekening mee houden bij het ontwikkelen van uw kunstgebit.

Dienen al mijn (overgebleven) tanden getrokken te worden voor een kunstgebit?

Voor een mondprothese dienen niet altijd alle tanden getrokken te worden. Als u nog veel gezonde tanden in uw gebit heeft, kan er voor een gedeeltelijke prothese gekozen worden. Bij een volledige prothese, over de onder- en bovenkaak, moet u echter wel uw overgebleven tanden laten trekken. De tandarts trekt eerst de kiezen, en pas enkele weken later uw overgebleven tanden. In deze tijd zal u dus even zacht, vloeibaar voedsel moeten eten. Het trekken van de tanden en kiezen doet meestal geen pijn, omdat dit onder verdoving wordt uitgevoerd.

Doet een kunstgebit pijn?

In de eerste week zult u nog moeten wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Hierbij kan uw gebitsprothese de eerste dagen wat pijnlijk aanvoelen; de ruimte tussen uw kaken en het kunstgebit is in eerste instantie immers vrij klein. Mochten er hierdoor pijnlijke drukplaatsen ontstaan, dan zorgen wij direct dat dit wordt verholpen. Hiervoor kunt u terecht bij één van onze praktijken in Amsterdam.

Lassus Tandartsen adviseert cliënten om de eerste dagen zoveel mogelijk gebruik te maken van het kunstgebit. Hierdoor kunnen mogelijke pijnlijke plekken snel worden herkend en vervolgens worden aangepast. Omdat een kunstgebit nauwkeurig wordt ontwikkeld, is het van belang dat u zelf geen aanpassingen aan uw kunstgebit verricht.

Wordt mijn spraak beïnvloed door een kunstgebit?

De eerste dagen na het plaatsen van uw kunstgebit zal praten wellicht nog wat onwennig aanvoelen. Dit komt omdat uw kaken zich moet aanpassen aan de vorm van uw kunstgebit. Na een week zult u merken dat praten en articuleren steeds beter gaat. Na verloop van tijd bent u volledig gewend aan uw nieuwe gebit; praten en eten vormen dan geen enkel probleem meer.

Wat moet ik doen als mijn kunstgebit los gaat zitten?

Zodra er geen tanden en kiezen meer op uw kaken zitten, kunnen de kaken langzaam slinken. Omdat uw kunstgebit natuurlijk niet zomaar mee krimpt, komt deze mogelijk los te zitten. Dat kan pijnlijk zijn, omdat uw gebit op deze momenten op bepaalde plekken zwaarder zal drukken dan voorheen. De specialisten van Lassus Tandartsen kunnen in deze gevallen gelukkig vaak een voering aanbrengen, die ervoor zorgt dat het kunstgebit weer goed vast zit.

Is een kunstgebit te repareren, mocht deze kapot gaan?

Een kunstgebit is een kwetsbaar voorwerp: zo kunnen er tanden afbreken en is het mogelijk dat uw kunstgebit breekt of scheurt. Wij raden u daarom aan om altijd voorzichtig met uw kunstgebit om te gaan, zeker tijdens het reinigingsproces. Leg daarom bijvoorbeeld een handdoek in de wasbak, of laat hier een laagje water inlopen alvorens u begint met schoonmaken. Hiermee voorkomt u dat uw kunstgebit beschadigd raakt als u hem per ongeluk in de wasbak laat vallen.

Hoe reinig ik mijn kunstgebit en mond?

Uw kunstgebit is niet immuun voor bacteriën, tandsteen en verkleuring. Daarom dient u na iedere maaltijd (en zeker bij koffie, thee, sigaretten en wijn) uw mond goed te spoelen en uw kunstgebit schoon te maken met een harde borstel. Vermijd echter het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals tandpasta, bleek en bruistabletten: deze kunnen schadelijk zijn voor uw kunstgebit. Wij raden het daarnaast af om uw kunstgebit met warm of heet water te reinigen. Wel kunt u uw kunstgebit poetsen met zeep of met speciale vloeibare reinigingsmaterialen voor uw prothese. In de nacht dient u uw kunstgebit uit te doen en in een bakje (koud) water te leggen. Voor een goede reiniging kunt u hier tevens schoonmaakazijn voor gebruiken. Uw mond kunt u intussen schoonmaken met een zachte mondmassageborstel. Poets daarmee uw gehemelte en kaken, zodat hier geen ontstekingen ontstaan. Hier kunt u lauw water of tandpasta voor gebruiken.