Parodontologie

Kliniek voor parodontologie Amsterdam

Bent u op zoek naar een kliniek voor parodontologie in (de omgeving van) Amsterdam? Dan bent u bij Lassus Tandartsen Amsterdam aan het juiste adres. Aangezien we in Amsterdam meerdere parodontologen in ons team hebben, kunt u als cliënt van onze tandartsenpraktijk gewoon op één van onze drie locaties geholpen worden door een parodontoloog.

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ernstige tandvleesaandoening die ontstaat als gevolg van een langdurige ontsteking van het tandvlees. Het begint meestal met gingivitis, een milde vorm van tandvleesontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling en bloeding van het tandvlees. Als gingivitis niet tijdig en adequaat wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis. Bij parodontitis verspreidt de ontsteking zich dieper in het tandvlees en het omliggende botweefsel. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kaakbot.

De oorzaak van parodontitis

De oorzaak van parodontitis is de ophoping van bacteriële plaque op de tanden en langs de tandvleesrand. Factoren zoals slechte mondhygiëne, roken, genetische aanleg en bepaalde medische aandoeningen kunnen het risico op parodontitis verhogen. Het is essentieel om parodontitis tijdig te herkennen en te behandelen om verdere schade te voorkomen en uw mondgezondheid te herstellen.

Parodontitis voorkomen

Parodontitis voorkomen is uiteraard altijd fijner dan genezen. Er zijn een aantal stappen die u zelf kunt nemen om de kans op parodontitis te verkleinen. Enkele dingen die u kunt doen zijn:

 • Regelmatig en grondig poetsen: Poets uw tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten met een zachte tandenborstel. Zorg ervoor dat u alle tandoppervlakken bereikt, inclusief de tandvleesrand.
 • Interdentale reiniging (flossen of ragers): Het is van belang om niet alleen het tandoppervlak schoon te maken, maar ook de ruimtes tussen uw tanden en kiezen. Dit kunt u doen door middel van flosdraad of interdentale borsteltjes. Dit helpt tandplak en voedselresten te verwijderen die zich tussen de tanden ophopen.
 • Mondspoeling gebruiken: Spoel uw mond dagelijks met een antibacteriële mondspoeling. Dit kan helpen bij het verminderen van bacteriën en het bestrijden van ontstekingen in het tandvlees.
 • Stoppen met roken: Roken verergert tandvleesaandoeningen en vermindert het vermogen van het lichaam om te herstellen. Stoppen met roken is daarom een effectieve stap richting een gezondere mond.
 • Gezonde voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, die kunnen bijdragen aan een gezond tandvlees. Beperk ook de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, omdat suiker bijdraagt aan de groei van bacteriën die tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken.
 • Regelmatige tandheelkundige controles: Tot slot is het van belang dat u regelmatig langskomt voor controles en professionele reinigingen. Als tandheelkundig professionals kunnen we vroegtijdige tekenen van parodontitis herkennen en tijdig behandelen.

Parodontitis behandeling Amsterdam

Bij Lassus Tandartsen Amsterdam hebben we de kennis en kunde in huis om parodontitis met succes te behandelen. Ons deskundige team van tandheelkundig professionals heeft ruime ervaring en expertise op het gebied van parodontale zorg. Ook werken we te allen tijde nauw samen met onze cliënten om een persoonlijk behandelplan op te stellen. Onze parodontitis behandelingen zijn gericht op het verwijderen van tandplak en tandsteen, het herstellen van beschadigd tandvlees en botweefsel en het bevorderen van een gezonde mondhygiëne. Bij Lassus Tandartsen bent u verzekerd van de beste parodontoloog van Amsterdam die de gezondheid van uw gebit en het behoud van uw stralende glimlach centraal zet!

Door onze ruime openingstijden, en het feit dat we ook in de weekenden geopend zijn, kunt u bovendien vaak al snel behandeld worden.

Kosten parodontoloog Amsterdam

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten over de kosten die een behandeling bij onze parodontoloog in Amsterdam met zich meebrengt. We zullen de kosten altijd duidelijk communiceren voordat de behandeling plaatsvindt, voor behandelingen vanaf EUR 250 zijn wij verplicht een begroting mee te geven.

Jaarlijks stelt de Nationale Zorgautoriteit (NZa) de kosten vast voor tandartsbehandelingen, zo ook die voor een parodontitis behandeling. Dit houdt in dat de kosten voor deze behandeling in Nederland overal hetzelfde zijn. Wel zijn de uiteindelijke kosten voor iedereen verschillend aangezien deze kosten afhankelijk zijn van de specifieke behandelingen die parodontoloog uit zal moeten voeren en duur van het behandelplan. Hieronder hebben we de meest voorkomende parodontitis behandelingen en de bijbehorende kosten voor u op een rijtje gezet.

CodeBehandelingTarief
T022Grondig reinigen wortel, standaard€ 28,16
T032           Herbeoordeling met parodontiumstatus, na initiële tandvleesbehandeling€ 126,72
T042Consult parodontale nazorg€ 107,01

FAQ parodontitis

Kan parodontitis terugkomen na behandeling?

FAQ Parodontitis

Wat is een tandarts-parodontoloog?


Een tandarts-parodontoloog is een tandheelkundig specialist die zich heeft gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van parodontale aandoeningen, zoals parodontitis. Na het afronden van de algemene tandheelkunde-opleiding heeft een tandarts-parodontoloog extra jaren van gespecialiseerde training gevolgd in de parodontologie.

Hoe kan ik parodontitis herkennen?


Het is belangrijk om de vroege tekenen van parodontitis te herkennen, zodat u tijdig professionele hulp kunt zoeken. Enkele symptomen en tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van parodontitis zijn:

  • Rood, gezwollen tandvlees: Gezond tandvlees hoort roze en stevig te zijn. Bij parodontitis kan het tandvlees rood en gezwollen lijken. Ook kan het gevoelig zijn bij aanraking.

  • Bloedend tandvlees: Als uw tandvlees regelmatig bloedt tijdens het poetsen, flossen of eten, kan dit een teken zijn van een tandvleesontsteking.

  • Slechte adem (halitose): Parodontitis kan een onaangename geur in de mond veroorzaken, zelfs na het poetsen en spoelen. Dit komt door de aanwezigheid van bacteriën die ontstekingen veroorzaken.

  • Terugtrekkend tandvlees: Parodontitis kan ervoor zorgen dat het tandvlees zich terugtrekt, waardoor de tanden langer lijken. Dit kan vervolgens leiden tot gevoeligheid voor warme of koude dranken en voedsel.

  • Losse tanden: Naarmate parodontitis vordert, kan het botweefsel dat de tanden ondersteunt worden aangetast. Hierdoor kunnen tanden losser komen te zitten of verschuiven.

  • Veranderingen in de beet: Parodontitis kan invloed hebben op de manier waarop uw tanden en kiezen op elkaar passen. Dit kan leiden tot veranderingen in de beet of het gevoel van een verandering in de manier waarop uw tanden op elkaar komen.

Als u een of meerdere van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen om een afspraak in te plannen. Een grondige evaluatie e

Kan parodontitis terugkeren na behandeling?


Ja, het is helaas mogelijk dat parodontitis terugkeert na de behandeling. We zien dat dit vooral het geval is wanneer er geen adequate follow-up en preventieve maatregelen worden genomen.

Om de terugkeer van parodontitis te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig en grondig te poetsen, dagelijks te flossen of interdentale reiniging toe te passen, een gezond dieet te volgen, regelmatige tandheelkundige controles te ondergaan en professionele reinigingen te laten uitvoeren. Het opvolgen van de instructies en aanbevelingen van uw tandarts of parodontoloog, evenals het bijwonen van periodieke nazorgafspraken, is essentieel om de gezondheid van uw tandvlees op de lange termijn te kunnen behouden en het risico op terugkerende parodontitis te verkleinen.

Bent u nog niet ingeschreven bij onze tandartsenpraktijk in Amsterdam? Geen probleem. We hebben momenteel nog ruimte voor nieuwe cliënten. U kunt zich bovendien gemakkelijk inschrijven via onze website. Heeft u vragen over onze praktijk en/of onze specialisaties voordat u zich inschrijft? Neem dan gerust contact met ons op.