Gnathologie

Gnatholoog Amsterdam

Gnathologie is het vakgebied van tandheelkunde dat zich bezighoudt met het kauwstelsel en de stoornissen daarvan. Onze tandarts-gnathologen behandelen cliënten met verschillende klachten.

Voorbeelden gnathalogie

  • Pijn van de kauwspieren/kaakgewrichten
  • Functiestoornissen (zoals beperking van de mondopening)
  • Kaakgewrichtsgeluiden
  • Hoofdpijn
  • Aangezichtspijn
  • Onverklaarbare kiespijn
  • Tandenknarsen/klemmen
  • Gebitsslijtage

Gnathologie traject in Amsterdam bij Lassus Tandartsen

Door uw tandarts bent u zeer waarschijnlijk doorverwezen naar de tandarts-gnatholoog vanwege pijn en/of functiestoornissen in uw kauwstelsel, of problemen met uw gebit (gebitsslijtage).

Tijdens het intake consult maakt u kennis met de tandarts-gnatholoog en wordt ingegaan op uw (pijn)klachten. Er vindt een uitgebreid onderzoek plaats naar het functioneren van uw kauwstelsel en/of gebit. Aan de hand van dit onderzoek zullen de diagnose en het voorlopig behandelplan met u worden besproken. Het verslag van het onderzoek en het voorgestelde behandelplan bespreken wij ook met uw verwijzend tandarts.

Tarieven gnathologie

In de tabel hieronder vindt u de prijzen van de meest voorkomende behandelingen op het gebied van gnathalogie:

CodeBehandelingTarief
G21Functie-onderzoek kauwstelsel€ 126,72
G22Verlengd onderzoek OPD€ 253,44
G43Consult OPD-therapie B (complex)€ 142,21
G47Evaluatie/herbeoordeling na OPD therapie A€ 84,48
G62*Stabilisatieopbeetplaat€ 190,08
X21Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto€ 84,48
C013*Studiemodellen € 35,20

* Excl. techniekkosten a € 160,00
** Excl. techniekkosten

Wat doet een gnatholoog?

Het vakgebied gnathologie houdt zich bezig de kauwspieren, het kaakgewricht en het contact tussen de onder- en boventanden. Daarnaast kan een tandarts-gnatholoog u helpen met slaapstoornissen als gevolg van problemen met het kauwen. Denk hierbij aan tandenknarsen of slaapapneu (korte ademstilstand of zwakke ademhaling tijdens het slapen). De gnatholoog kijkt dan vooral naar de tandheelkundige gevolgen van deze slaapstoornissen, zoals slijtage als gevolg van het knarsen.

Wordt gnathologie vergoed door ze zorgverzekeraar?

De kosten worden tot de leeftijd van 18 jaar vergoed uit de basisverzekering. Boven de 18 moet u vaak een aanvullende tandartsverzekering hebben. Veel verzekeraars laten een vergoeding wel afhangen van de ernst van de zaak. Wanneer de behandeling bijvoorbeeld echt nodig is omdat u klachten heeft die veroorzaakt zijn door een aangeboren afwijking, dan kunt u wel weer in aanmerking komen voor vergoeding uit de basisverzekering. Overleg dus altijd met uw tandarts en uw zorgverzekeraar om te bepalen of u in aanmerking komt voor een behandeling.

Maak een afspraak