Gebitsslijtage

https://youtu.be/aHMISkIHPYQ

Gebitslijtage is een tandheelkundige aandoening waarbij het oppervlak en de structuur van tanden en kiezen geleidelijk afnemen als gevolg van interne en/of externe krachten die erop worden uitgeoefend.

Wanneer hard tandmateriaal wegslijt als gevolg van tandenknarsen en/of -klemmen, wordt dit slijtage genoemd. De mate van slijtage hangt af van de mate van tandenknarsen, en is meestal ernstiger bij mensen die dit gedrag vertonen in hun slaap. De vermindering van hard tandmateriaal als gevolg van chemische krachten wordt erosie genoemd. Dit kan worden veroorzaakt door het drinken van zure dranken zoals frisdrank, of door medische aandoeningen zoals zure reflux of boulimia. Na verloop van tijd lost dit zuur het buitenste glazuur van de tanden op en kan de zachtere onderliggende tandbeenlaag bloot komen te liggen.

Slijtage door een voorwerp van buitenaf wordt abrasie genoemd. Abrasie kan worden veroorzaakt door een verkeerde poetstechniek, overmatig gebruik van tandenstokers en het gebruik van de tanden als gereedschap. Abrasie kan ook resulteren in groeven en inkepingen in het glazuur waardoor ook het tandbeen bloot komt te liggen. Overmatige tandslijtage veroorzaakt veel complicaties voor de mondgezondheid, waaronder onaantrekkelijke en onregelmatige tanden, gekartelde en scherpe tandranden, pijn in de tanden en uiteindelijk verlies van de tanden als geheel. Naarmate het hardere buitenoppervlak van de tand wegslijt, komt het zachtere tandbeen bloot te liggen, wat het proces versnelt.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsmogelijkheden voor patiënten die last hebben van tandslijtage. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de slijtage en het moment waarop deze wordt vastgesteld. Het is daarom van groot belang dat u nauw samenwerkt met uw arts om het probleem proactief te behandelen voordat er nog meer schade wordt aangericht.

Copyright © 2018 Spear Onderwijs. Alle rechten voorbehouden.