Tandheelkundige cyste

Een tandheelkundige cyste is een gesloten zak die kan bestaan uit lucht, zacht weefsel of vloeistof die zich naast of rond de tanden vormt. Indien onbehandeld, kunnen tandheelkundige cysten ernstige problemen veroorzaken voor uw mondgezondheid.
Dit type cyste kan zich op elke tand vormen en wordt meestal aangetroffen aan de kruin van de tand of aan de punt van de wortel. De vorming van tandheelkundige cysten kan vele mogelijke oorzaken hebben, waaronder infectie, trauma of de onjuiste ontwikkeling van een tand.

Wanneer een cyste zich aanvankelijk vormt, is deze meestal klein, met mogelijk geen infectie, vaak zonder pijn. Het kan worden gedetecteerd door visueel onderzoek, onderzoek van zacht weefsel of op röntgenfoto’s van de tandarts. Naarmate de cyste uitzet, kan het kaakbot verzwakken en tegen de aangrenzende tanden aangedrukt worden, waardoor hun normale functie wordt beïnvloed.

Bovendien kan het, als het onbehandeld blijft, geïnfecteerd raken en uitgroeien tot een abces, of zak met pus, die de bacteriële infectie door het hele lichaam kan verspreiden.
Het is belangrijk om samen met uw arts een tandheelkundige cyste zo vroeg mogelijk te behandelen om mogelijke langdurige gevolgen voor uw mondgezondheid te voorkomen.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

Gerelateerde artikelen

Tandheelkundige tumor

Een dentale tumor is een weefselmassa die meestal ontstaat onder zacht weefsel in de kaak…

Lees verder

Trauma- Horizontale wortelbreuk

Een wortelbreuk wordt gedefinieerd door een tand die onder de tandvleesrand en over de wortel…

Lees verder

Endodontisch abces

Een abces is een zakje met pus die zich vormt aan de wortel van de…

Lees verder