Implantologie

Implantaten Oisterwijk

Tanden en kiezen geven u levenskwaliteit. Zij stellen u in staat te genieten van uw eten, duidelijk te spreken en hartelijk te lachen. uw tanden en kiezen zijn een belangrijk deel van uw persoonlijke uitstraling. Zij vervolmaken uw uiterlijk in alle facetten. Dit is van groot belang in uw werk, bij uw familie en vrienden, maar vooral als iets extra’s voor uzelf. Tanden geven u zekerheid en zelfvertrouwen

Gave tanden en kiezen zijn niet vanzelfsprekend. Het leven laat ook op onze tanden en kiezen zijn sporen na: tandziekten of een ongeluk kunnen tot tandverlies leiden. Het ontbreken van tanden en kiezen heeft invloed op de functionele en sthetische kwaliteiten van uw mond. Tandimplantaten kunnen hiervoor een uitstekende oplossing bieden, en dat doen ze al bijna 30 jaar.

Tandimplantaten zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden sinds tientallen jaren met succes toegepast in e tandheelkunde. Zij vervangen enkele of meerdere verloren gegane gebitselementen of bevestigen prothesen stevig in de mond. Het implantaat neemt daarbij de functie over van een tandwortel en vormt zo de ondersteuning voor de tandvervanging. Ook voor u kunnen tandimplantaten een weg zijn naar meer levenskwaliteit.

Wat is een implantaat?

Een tandimplantaat is een kleine schroef van lichaamsvriendelijk titanium. Deze wordt in het kaakbot geplaatst en groeit erin vast zodat het implantaat stevig verankerd wordt. De ingroeifase duurt, afhankelijk van de uitgangssituatie, 12 tot 26 weken. Daarna wordt de tandvervanging in de vorm van een kroon, brug of prothese op het implantaat bevestigd.

Uw behandelaar adviseert u welke tandvervanging voor u persoonlijk het meest geschikt is

Natuurlijke gebitselementen met in het midden een implantaat met kroon

Waarom zijn implantaten de juiste keus?

Tandimplantaten benaderen de meest natuurlijke oplossing voor ontbrekende tanden en kiezen; zij vormen de basis voor uw nieuwe voorziening/tandvervanging.

Tandimplantaten als een betrouwbare oplossing…

…wanneer ziekte tot tandverlies leidt

Of u nu jong of al meer op leeftijd bent: parodontitis, cariës of andere ziekten kunnen tandverlies veroorzaken. Tandimplantaten zijn dan de ideale manier om kauwfuncties en esthetiek te herstellen.

…wanneer u door een ongeval tanden verliest

Bij het sporten of in het dagelijkse leven: een ongeluk zit in een klein hoekje, inclusief tandverlies. Ook hier kunnen tandimplantaten hun taken vervullen.

…wanneer tanden vanaf het begin ontbreken

Ruimtes tussen de tanden kunnen ook worden veroorzaakt door een genetische afwijking in de ontwikkeling van de tanden. Bij niet ontwikkelde of onvolledig ontwikkelde tanden vormen tandimplantaten de stevige basis voor uw nieuwe tanden of tandvervanging.

Voordelen van tandimplantaten ten opzichte van conventionele tandheelkundige oplossingen

Het implantaat geeft de nieuwe tandvervanging stabiliteit. Wanneer het implantaat stevig in de kaak is verankerd, kan een enkele kroon op het implantaat worden bevestigd.

Conventionele behandeling zonder implantaat:

Bij de traditionele methoden worden aangrenzende tanden of kiezen beslepen voor het bevestigen van een brug. Deze beslepen gebitselementen nemen de draagfunctie over.

Behandeling met implantaat:

Het tandimplantaat vervangt de verloren gegane tandwortel en ondersteunt de implantaatkroon. De aangrenzende tanden of kiezen hoeven dus niet beslepen te worden.

Welke mogelijkheden bieden implantaten?

Kronen en bruggen op implantaten:

Implantaten als tandvervanging voor één of meer gebitselementen

Foto: vervanging van één enkele tand door een kroon op een implantaat

Foto: vervanging van meerdere gebitselementen door een brug op implantaten

Foto: Vervanging van alle gebitselementen door een op meerdere implantaten verankerde, niet uitneembare brug.

Een kunstgebit op implantaten

Implantaten worden ook geplaatst ter stabilisering en verankering van een volledige gebitsprothese.

Prothese zonder implantaten

Bij de traditionele methode blijft de uitneembare gebitsprothese zitten door een soort zuigwerking op het mondslijmvlies. Het kaakbot houdt niet op met slinken en hierdoor verliest de prothese haar houvast. Een slechte of ontbrekende stabiliteit van de prothese is voor veel patiënten een groot functioneel probleem en kan ook leiden tot pijnlijke plekken op het mondslijmvlies.

Foto: Traditioneel ondersteunde deelprothese.

Prothese met implantaten

Implantaten stabiliseren de uitneembare volledige gebitsprothese in de mond. Ook bevorderen implantaten het behoud van het kaakbot. U kunt de prothese probleemloos inX en uitnemen om deze te reinigen. De verankeringstechniek van tandimplantaten bespaart u de vervelende bijverschijnselen van de traditionele, uitneembare prothese, zoals onvoldoende houvast en pijn. Een kleefpasta is niet meer nodig. De prothese zit stevig vast in de mond bij het eten, lachen en spreken.

Soorten verankering gedragen door een implantaat

Op de implantaten wordt een verbindingsstuk geschroefd. Hier klikt u de prothese op vast.

Op de implantaten zijn drukknopjes bevestigd. Hier klikt u de prothese op vast.

De behandeling met implantaten in Oisterwijk

Het plaatsen van een implantaat in het kaakbot is meestal een kleine operatieve ingreep onder plaatselijke verdoving. Vóórdat de tandvervanging (kroon, brug of prothese) kan worden geplaatst, moet het kaakbot ingroeien in het tandimplantaat zodat het implantaat duurzaam en stevig verankerd blijft. Dit ingroeiproces duurt, afhankelijk van de omstandigheden, 12 tot 26 weken.

Voorbeeld: Vervanging van een enkele tand.

1. De planning van een tandvervanging

Uw behandelaar begint met het beoordelen van de specifieke situatie van uw mond, informeert u over alle aspecten en adviseert u wat mogelijk is in uw situatie en worden röntgenfoto’s gemaakt voor de planning van de ingreep om te bepalen waar de tandimplantaten precies moeten worden geplaatst.

2. De ingreep

De volgende stap is het plaatsen van het implantaat in uw kaakbot onder plaatselijke verdoving.3. Het aanbrengen van de tandvervanging

Na de ingroeifase wordt de nieuwe kroon op het implantaat bevestigd.
Waarom tandverzorging ook verzorging van het implantaat is

Evenals natuurlijke gebitselementen hebben ook implantaten regelmatige controles en een goede mondhygiëne nodig. Met de juiste verzorging draagt u bij tot het duurzame behoud van uw implantaten. Uw behandelaar vertelt u hoe u uw gebit moet verzorgen.

De voordelen van tandimplantaten

  • de meest natuurlijke oplossing voor ontbrekende tanden en kiezen;
  • een stabiele basis voor de tandvervanging;
  • eigen gebitselementen hoeven niet beslepen te worden en raken niet beschadigd;
  • de prothese zit weer vast;
  • tandimplantaten kunnen botafbraak verhinderen.

Veelgestelde vragen over implantologie

Wat zijn implantaten?

Een implantaat is een kunstwortel. Het is gemaakt van titanium, een metaal dat als lichaamseigen weefsel wordt opgenomen. Er zijn geen allergische reacties op titanium bekend. Om de functie van de tandwortel over te kunnen nemen, wordt het implantaat met een korte ingreep in het kaakbot gezet.

Wat zijn de voordelen?

Of het nu gaat om een kunstgebit, kroon of brug; een prothese op implantaten geeft esthetisch het mooiste resultaat. Het is een lange termijn oplossing die zekerheid biedt.

Door wie en hoe worden implantaten aangebracht?

Implantaten worden in de kaak geplaatst door een gespecialiseerde tandarts of door een kaakchirurg. Het is een ingreep variërend van 30 tot 90 minuten. De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Vervolgens vergroeit het kaakbot met het implantaat. Deze ingroeiperiode varieert van 3X6 maanden.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling zelf gebeurt onder plaatselijke verdoving, dus daar voelt u niets van. Er kan sprake zijn van enige napijn, net als bij normale tandheelkundige behandelingen. De tandarts/kaakchirurg zal u daar over adviseren en indien nodig iets voorschrijven.

Hoe betrouwbaar is de methode?

Implanteren in de kaak wordt al decennia toegepast. Deze behandelmethode is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Inmiddels is het een zeer betrouwbare techniek. Alleen al in Nederland worden jaarlijks meer dan 100.000 implantaten met succes geplaatst. De overtuigende cijfers van ruim 96% geslaagde ingrepen maken implantaten steeds populairder.

Hoe lang gaan implantaten mee?

In principe gaan implantaten een levenlang mee. Het succes van implantaten wordt mede bepaald door een zorgvuldige mondhygiëne. Net als bij een natuurlijk gebit zijn regelmatige controles bij de tandarts noodzakelijk.

Voor wie zijn implantaten geschikt?

In principe voor iedereen, zowel jongeren als ouderen. Voorwaarden zijn een goede algemene gezondheid en een goede mondhygiëne. Roken wordt wel gezien als een belangrijke risicofactor.

Vergoedt de verzekering de behandeling?

De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren. In het behandelingsplan zet uw tandarts de kosten voor u op een rij. Hierin zijn alle kosten van de behandeling opgenomen: de ingreep zelf, maar ook het vervaardigen van de prothese en het inzetten van uw nieuwe tanden/voorziening. De verzekeraars komen tegemoet in de kosten, maar hoeveel precies, dat is afhankelijk van de wijze waarop u bent verzekerd.

De behandeling van de tandeloze onderkaak met een kunstgebit op implantaten, wordt doorgaans vanuit het basispakket door de ziektekostenverzekeraar vergoed. Hiervoor geldt wel een geringe eigen bijdrage per implantaat.