Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling Oisterwijk

Een pijnloze wortelkanaalbehandeling door onze ervaren tandartsen bij Lassus Tandartsen in Oisterwijk. Door tandbederf, een lekkende vulling of een valpartij kan een van uw wortelkanalen ontstoken raken. Ontstoken tandweefsel geneest helaas niet vanzelf en zal dus verwijderd moeten worden. Gebeurt dit niet, dan kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar de wortelpunten en het bot in uw gebit. Voorkom verdere gebitsproblemen en maak direct een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling bij Lassus in Oisterwijk.

 • Pijnloze behandeling met duidelijke uitleg
 • Gebruik van de nieuwste technieken (CAPS-microscoop)
 • Ook 1 keer per maand op de zaterdag open

Ga direct naar:

“De wortelkanaalbehandeling bij Lassus is gelukkig goed verlopen. Van tevoren had ik best wat angst, aangezien ik veel verhalen las dat een wortelkanaalbehandeling geen pretje is. Door de verdoving verliep de behandeling gelukkig pijnloos en de uitleg die ik kreeg stelde me ook zeker gerust, bedankt!”

Wat is endodontologie?

Een wortelkanaalbehandeling is een andere benaming voor een zenuwbehandeling. In veel gevallen is hevige kiespijn de aanleiding voor een wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling is nodig in het geval van een ontstoken wortelkanaal. Bij deze ontsteking is uw bindweefsel ontstoken, oftewel het binnenste tandweefsel van uw kiezen en tanden. Een wortelkanaalontsteking kan ontstaan door tandbederf, bacteriën, een klap op uw gebit of een lekkende vulling.

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Helaas is het niet altijd direct te merken of een wortelkanaalbehandeling nodig is. Soms hebben mensen hevige pijn aan hun kiezen of tanden. Het kan echter ook zo zijn dat er geen merkbare klachten en symptomen zijn. In de onderstaande gevallen raden we het aan direct contact op te nemen met onze tandartspraktijk:

 • Tanden en kiezen die extra gevoelig zijn voor koud en warm
 • Een kloppende pijn bij uw tanden of kiezen
 • Pijn bij het dichtbijten van uw gebit


Tandweefsel dat ontstoken is geneest niet meer vanzelf en moet dus verwijderd worden door onze endodontoloog. Als u geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren, dan breidt de ontsteking zich verder uit naar de wortelpunten en het bot in uw gebit. Uw tanden of kiezen moeten dan mogelijk getrokken worden, waardoor er helaas natuurlijke tanden en kiezen verloren gaan.

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

De wortelkanaalbehandeling vindt plaats in een aantal stappen:

 1. 1. De tandarts begint met het maken van een röntgenfoto van de wortelkanalen, zodat de tandarts kan zien waar de ontsteking zich bevindt.
 2. 2. Het ontstoken gebied en omgeving hieromheen worden verdoofd door de tandarts.
 3. 3. De tandarts maakt uw tand of kies aan de bovenkant open met een boor.
 4. 4. Het ontstoken en dode weefsel wordt verwijderd. De tandarts reinigt uw tand of kies met kleine viltjes en desinfecterende vloeistof.
 5. 5. De ontstane ruimte wordt opgevuld met rubberen viltjes en afgewerkt met een normale vulling. Bij een ernstig verzwakte tand of kies kan de tandarts er ook voor kiezen om een kroon te plaatsen in plaats van een normale vulling.

Hoelang duurt de behandeling?

De tijdsduur van een wortelkanaalbehandeling varieert tussen een half uur tot twee uur. Dit hangt af van het aantal wortelkanalen dat behandeld wordt: niet iedere tand of kies in uw gebit heeft evenveel kanalen. Gewone tanden hebben vaak één kanaal in de wortel en kiezen hebben er vaak meerdere.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Door de verdoving die u bij een wortelkanaalbehandeling krijgt, verloopt de behandeling vrijwel pijnloos. Wel bestaat de kans dat u na de behandeling wat pijn ervaart.

Nazorg

Uw tand of kies blijft na de behandeling vaak nog een aantal dagen tot twee weken gevoelig. We raden aan om tegen deze pijn paracetamol, ibuprofen of een combinatie hiervan te gebruiken. De napijn ontstaat doordat de endodontoloog diep in het levend weefsel heeft moeten werken. Mocht u een dikke wang krijgen of de pijn aanhouden, dan moet u direct contact opnemen met onze tandartspraktijk.

Herbehandeling (herendo)

In een aantal uitzonderlijke gevallen komt het voor dat de ontsteking na een wortelkanaalbehandeling niet heel geneest of dat de klachten terugkomen. In de meeste situaties kunt u uw tand of kies behouden door een nieuwe wortelkanaalbehandeling (herendo).

Intern tanden bleken

In sommige gevallen is er sprake van een verkleurde tand na een wortelkanaalbehandeling na een ongeval. Een effectieve manier om de tand weer witter te maken is intern tanden bleken. We openen de tand dan aan de achterzijde en brengen het bleekmiddel aan in de tand. Vervolgens dichten we de tand af met vullingen, zodat het bleekmiddel goed zijn werk kan doen. Wil je meer informatie over tanden bleken? Neem dan contact met ons op.

Tarieven endodontologie 2024

In onderstaande tabel staat een overzicht van de prijzen van een wortelkanaalbehandeling.

CodeBehandelingTarief
E02Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult€ 49,28
E03Consult na tandheelkundig ongeval€ 38,72
E60*Geheel of gedeeltelijk weghalen pulpaweefsel€ 56,32
E04Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkel-titanium instrumenten€ 58,12

*Exclusief techniekkosten

De behandelingen hierboven zijn nog maar een klein deel van alle behandelingen die aan bod kunnen komen tijdens een wortelkanaalbehandeling. Afhankelijk van het aantal wortelkanalen, kost een wortelkanaalbehandeling ongeveer tussen de € 400,- en € 700,-.

Veel gestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Nee, de behandeling is vrijwel pijnloos door de verdoving. Na de behandeling bestaat er wel de kans dat u wat napijn voelt. Tegen deze napijn kunt u het beste paracetamol of ibuprofen nemen. Als de napijn na twee weken nog niet weg, dan neemt u contact op met onze tandartspraktijk.

Verkleurt een tand of kies na de behandeling?

Door de huidige technieken zien behandelde tanden en kiezen er vrijwel hetzelfde uit als de rest van de tanden en kiezen. Mocht de tand of kies wel een beetje verkleurd zijn, dan zijn er meerdere opties om deze verkleuring te behandelen.

Hoelang duurt de wortelkanaalbehandeling?

Dit hangt af van het aantal wortelkanalen dat behandeld moet worden. Gewone tanden hebben vaak één kanaal en kiezen in veel gevallen meerdere kanalen. De tijdsduur van een wortelkanaalbehandeling varieert van een half uur tot twee uur.

Wat gebeurt er als ik het ontstoken tandweefsel niet laat behandelen?

Het ontstoken tandweefsel geneest helaas niet meer vanzelf. Als u geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren door de tandarts, dan breidt de ontsteking uit en moeten er tanden of kiezen getrokken worden. Dit zou zonde zijn, aangezien het belangrijk is om zoveel mogelijk natuurlijke tanden en kiezen te behouden.

Afspraak maken met de endodontoloog in Oisterwijk

Heeft u nog vragen over de wortelkanaalbehandeling of wilt u direct een afspraak maken bij onze endodontoloog? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 013 52 10 660 of het onderstaande formulier in te vullen.