Kunstgebit & tandprothese

Kunstgebit & tandprothese Oisterwijk

Een hoogwaardige gebitsprothese laten plaatsen bij Lassus Tandartsen Oisterwijk. Onze ervaren tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van protheses. Bij ons krijgt u de prothese die het beste past bij uw gebit: een volledig kunstgebit, partiële prothese, frame prothese of overkappingsprothese op implantaten (klikgebit). Binnen onze praktijk werken tandartsen, de tandprotheticus en de implantoloog nauw samen, waarbij de natuurlijke uitstraling van uw gebit centraal staat.

  • De specialist in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses
  • Keuze uit een volledig kunstgebit, klikgebit, partiële prothese of frame prothese
  • Nauwe samenwerking tussen de tandprotheticus en tandartsen
  • Alle specialisaties onder één dak binnen onze tandartspraktijk
  • Ook 1 keer per maand op de zaterdag open

Ga direct naar:

“Lange tijd last gehad van veel gesnurk tijdens het slapen. De klachten en overlast werden dusdanig erg, dat ik het heb laten onderzoeken bij de tandarts. Na het onderzoek heb ik vrij snel een MRA-beugel gekregen en het werkt echt op. De slapeloze nachten zijn weg en mijn vrouw en ik kunnen gewoon weer zonder zorgen in slaap vallen ’s nachts.”

Gebitsprothese via Lassus Tandartsen Oisterwijk?

Het gebit is een belangrijk onderdeel van uw uitstraling en een gebitsprothese draagt bij aan een natuurlijke uitstraling. De gebitsprothese is een veelgebruikte oplossing voor ontbrekende tanden. Als u een aantal tanden of kiezen mist, dan volstaat een partiële prothese. Mist u al uw tanden? Dan kunt u beter kiezen voor een volledige prothese, oftewel een kunstgebit. Doordat de kwaliteit en het uiterlijk van protheses de laatste tijd erg vooruit is gegaan, valt het dragen van een prothese vrijwel niet meer op. Na verloop van tijd kan het echter voorkomen dat uw kaak slinkt en de prothese geen ondersteuning meer biedt bij praten en eten. De gebitsprothese blijft dan niet meer goed zitten. In dit soort gevallen wordt er vaak gekozen voor een klikgebit op implantaten, ook wel overkappingsprothese genoemd.

Een kunstgebit of klikgebit met implantaten?

Zowel een kunstgebit als een klikgebit met implantaten vervangen tanden en kiezen. Toch hebben beide soorten protheses verschillende voor- en nadelen.

Voordelen van een klikgebitVoordelen van een kunstgebit
Onbezorgd eten, praten en lachenEenvoudig en snel het kunstgebit poetsen zonder de implantaten
Bijna nooit last van drukplekkenAlleen naar de tandarts voor de jaarlijkse controle
Uw gehemelte wordt vrijgehouden
Nadelen van een klikgebitNadelen van een kunstgebit
Er is een operatie nodigEen kunstgebit zit los in de mond
Een kleine kans dat implantaten niet vastgroeienAfbijten met de voortanden, praten en hard lachen kan moeizaam gaan
Minimaal één keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist voor controle van de protheseKunstgebitten kunnen drukplekken veroorzaken
Het kaakbot slinkt

De behandeling bij onze tandprotheticus

Onze tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van verschillende gebitsprotheses en andere uitneembare voorzieningen. Het voordeel van een aanwezige tandprotheticus binnen een tandartspraktijk, is dat zowel de tandtechnische als tandheelkundige behandelingen door dezelfde persoon worden uitgevoerd. Hieronder ziet u hoe onze tandprotheticus te werk gaat.

Eerste bezoek

Bij het eerste bezoek aan onze tandprotheticus noteren we uw persoonlijke gegevens, huidige klachten, prothese verleden, wensen en de huidige staat van uw gezondheid. De tandprotheticus voert een mondonderzoek uit en bespreekt daarna samen met u het behandelplan en de bijbehorende kosten. Stemt u in met het besproken behandelplan? Dan gaan we direct aan de slag of maken we afspraken om met de behandeling van start te gaan.

Afdruk maken (happen)

We maken bij de eerste behandeling afdrukken van uw gebit. Op basis van deze afdruk stellen we een gipslepel samen, die nodig is voor de precisie-afdruk.

Gebitsprothese ontwerpen

Met behulp van een gipslepel maken we een individuele afdruk, zodat we kunnen uitsluiten dat begrenzingen en randen van het kunstgebit later problemen op kunnen leveren. Met behulp van een laagje harde was en licht vloeibaar afdrukmateriaal van siliconen maken we de definitieve afdruk. Zo imiteren we de meest gebruikte mondbewegingen en weten we precies welk ontwerp uw prothese moet hebben.

Beetbepaling

Met de nieuwe gipsmodellen maken we beetplaten, die we voorzien van waswallen. Zo registreren we de verhoudingen tussen uw boven- en onderkaak en bepalen we waar uw kiezen en tanden komen te staan. Het is tijdens deze afspraak ook mogelijk om te bespreken welke kleur en vorm de tanden van het kunstgebit moeten krijgen.

De pasprothese en definitieve gebitsprothese

We bekijken met een pasprothese of het kunstgebit goed zit en helemaal naar wens is. Bent u tevreden en is alles naar wens? Dan maken we uw nieuwe kunstgebit af met behulp van kunststof. Bij de volgende afspraak krijgt u de definitieve prothese mee naar huis.

Een klikgebit op implantaten

Binnen Lassus Tandartsen Oisterwijk werken onze tandprotheticus en tandartsen nauw met elkaar samen om het beste en meest natuurlijke resultaat in uw gebit te realiseren. Het kan voorkomen dat de gebitsprothese na verloop van tijd niet meer goed blijft zitten. Heeft u klachten over uw kunstgebit? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk, zodat de tandprotheticus kan beoordelen of vervangen, aanpassen of het plaatsen van implantaten nodig is. Na overleg kan er besloten worden om een gebitsprothese te plaatsen die vastzit op implantaten door middel van een kliksysteem.

Plaatsen van de implantaten

Het plaatsen van de implantaten gebeurt in verschillende afspraken. De volgende onderdelen komen hierbij aan bod:

  • Invullen van een gezondheidsvragenlijst
  • Onderzoeken van de mondholte
  • Maken van overzichtsfoto’s van uw kaken
  • Een persoonlijk behandelplan
  • Eventueel invullen van een aanvraagformulier (vergoeding zorgverzekeraar)


Hierna maken we een afspraak om de implantaten te plaatsen.

Maken van de overkappingsprothese (klikgebit)

Als de implantaten eenmaal zijn geplaatst, komt u weer terug bij de tandprotheticus. In verschillende afspraken zal de tandprotheticus uw nieuwe overkappingsprothese op implantaten aanmeten, om de overkappingsprothese zo te ontwerpen dat deze perfect past op uw implantaten.

Nacontrole

Na het plaatsen van het klikgebit maken zowel de tandprotheticus als implantoloog een aantal afspraken met u om alles te controleren.

Het onderhouden van de implantaten

Het is erg belangrijk dat zowel de implantaten als de gebitsprothese goed onderhouden worden. De allerbelangrijkste plaatsen bij het schoonmaken van uw gebit zijn de overgangen van de implantaten naar uw tandvlees. U krijgt hiervoor de juiste poetsinstructie en leert welke hulpmiddelen hierbij het meest geschikt zijn. Om alles goed schoon te houden, bezoekt u regelmatig de tandprotheticus, implantoloog of mondhygiënist.

Tarieven en vergoeding gebitsprotheses 2024

In het onderstaande overzicht zijn de meest voorkomende kosten voor gebitsprotheses te zien

CodeBehandelingTarief
P020Volledig kunstgebit bovenkaak*€211,20
P021Volledig kunstgebit onderkaak*€281,60
P022Volledig kunstgebit boven- en onderkaak*€457,61
P040Toeslag voor individuele afdruk bij volledig kunstgebit€76,03
J080Gelijktijdig plaatsen volledig kunstgebit en klikgebit*€618,45
J081Klikgebit in de onderkaak*€402,29
J082Klikgebit in de bovenkaak*€402,29
J083Omvorming tot klikgebit *€120,09
J087Toeslag vervangingsklikgebit op bestaande staven tussen de twee implantaten€102,07

* Hierbij moeten we extra materiaal/techniekkosten in rekening brengen. ** Deze kosten kunnen hoger uitvallen als het gaat om meerdere implantaten. De kosten voor kunstgebitten worden in veel gevallen volledig of gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Een klikgebit wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering en in sommige gevallen vanuit de basisverzekering. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om erachter te komen of u recht heeft op een vergoeding van de kosten voor uw gebitsprothese.

Veel gestelde vragen over kunstgebit & tandprothese

Doet een kunstgebit pijn?

In het begin kan de gebitsprothese nog wat pijnlijk aanvoelen. Uw gebit moet wennen aan het nieuwe kunstgebit. Ontstaan er pijnlijke drukplekken? Dan neemt u direct contact op met onze praktijk, zodat we de klachten kunnen verhelpen. Doe zelf geen aanpassingen aan het kunstgebit, aangezien de gebitsprothese zeer nauwkeurig is ontwikkeld.

Wat moet ik doen als mijn kunstgebit loszit?

Als uw kunstgebit los zit of u andere klachten heeft over de prothese, dan raden we aan om contact op te nemen met onze tandartspraktijk. De tandprotheticus kan uw klachten onderzoeken en bekijken of het kunstgebit aangepast of vervangen moet worden. Ook is het mogelijk dat de tandprotheticus in overleg met u besluit dat een klikgebit met implantaten een betere oplossing is voor uw gebit.

Kan iedereen implantaten krijgen?

Ja, in principe kan iedereen die een of meerdere natuurlijke tanden of kiezen mist, implantaten krijgen. Er moet wel voldoende bot aanwezig zijn op de juiste plekken. Daarom gaan we uit van een minimum leeftijd van 18 jaar, omdat de botgroei dan vaak al voltooid is. Bij onvoldoende kaakbot kan er een aanvullende behandeling nodig zijn, zoals Guided Bone Regeneration en/of een sinuslift.

Laat ik mijn klikgebit ook ’s nachts in?

In het begin raden we het aan om uw overkappingsprothese ook ’s nachts in te laten, zodat uw kaken eraan kunnen wennen. Daarna is het beter om het klikgebit wel uit te doen voor u naar bed gaat, zodat uw kaken voldoende rust krijgen.

Afspraak maken met de tandprotheticus

Heeft u nog vragen over onze gebitsprotheses of wilt u direct een afspraak maken bij onze tandprotheticus? Neem dan direct contact op met onze tandartspraktijk door het onderstaande contactformulier in te vullen. We zijn daarnaast telefonisch bereikbaar tijdens openingstijden op telefoonnummer 013 52 10 660.