Tanderosie

Erosie van de tanden is een aandoening waarbij de tandstructuur verloren gaat door corrosie, chemische reacties die de harde beschermende coating van de tanden oplossen, ook bekend als het glazuur. Gemeenschappelijke tekenen en symptomen van erosie van de tanden zijn onder meer tandgevoeligheid, verkleuring van de tanden, afbraak van tanden, het dunner worden en transparantie van de randen van de voortanden, en cupping op de kauwvlakken van de achterste kiezen. De meest voorkomende oorzaak van dentale erosie is de overvloed aan zuur in de mond. Het kan uitwendig worden ingebracht door het drinken van zure dranken zoals frisdrank en vruchtensap, en kan intern worden ingebracht door medische aandoeningen die maagzuren in de mond brengen, zoals zure reflux of boulimia.

Na verloop van tijd lost dit zuur het glazuur op en stelt het de zachtere binnenste laag dentine bloot, waardoor de tanden zwakker, gevoeliger en mogelijk vatbaar voor tandbederf zijn. Bovendien kan, zodra het zachtere dentine wordt blootgesteld, het tempo van de slijtage dramatisch versnellen. Deze verzwakte structuur kan ook de kans op ernstige scheuren of breuken in uw tanden vergroten.
Overmatige tanderosie veroorzaakt veel complicaties voor de mondgezondheid, waaronder verkleuring, onaantrekkelijke en onregelmatige tandniveaus, ongecoördineerde kauwbewegingen, gekartelde en scherpe tandranden, tandpijn en uiteindelijk verlies van de tanden geheel.

Er zijn preventieve en corrigerende behandelingsmogelijkheden voor patiënten die tekenen van erosie vertonen. De behandeling zal variëren op basis van de onderliggende oorzaak, de ernst van de erosie en de mate van tandbeschadiging, waardoor het van cruciaal belang is om nauw samen te werken met uw tandarts om het probleem proactief te behandelen voordat er meer schade optreedt.

Copyright © 2018 Spear Education. All rights reserved.

Gerelateerde artikelen

Temporomandibulaire gewrichtsstoornis

Temporomandibulaire gewrichtsstoornis, kortweg TMD, is een aandoening waarbij gewrichten, spieren, zenuwen en tanden betrokken zijn…

Lees verder

Open beet

Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt…

Lees verder

Bruxisme (knarsen en klemmen)

Bruxisme is een aandoening waarbij een cliënt zijn tanden maalt, knarst en / of klemt….

Lees verder